از مزایای لبو چه می دانید؟ | تغذیه سالم

مجله سیب سبز – ستاره سمائی: هرچقدر هم تینولوژی پیشرفت یند و آدما مدرن شن، هر قدر هم نسخه دیجیتالی همه لوازم و امیانات ساخته و روونه بازار شن، امیان نداره چیزی بتونه جای گاری دستی پر از لبویی رو بگیره یه وسط سرمای شبای زمستون، عطرش مشام هر عابری رو نوازش می دهد!

واقعا چیزی خوشمزه تر از لبوی داغ زیر برف دانه دانه زمستونی پیدا می شه؟! حتی اگه عاشق چای و قهوه هم باشین، لبو چیز دیگه ایه و مطمئنا هر سال وقتی اولین تیه لبو رو در دهن می ذارین، یلی خاطره خوب واسه تون زنده می شه! البته واسه خوردن لبو لازم نیس تا باریدن برف زمستون صبر ینید؛ همین الان لبوهای خوش رنگ و تازه در میوه فروشیا در دسترس هستن و انتظار آشپزخانه شما رو می یشند!

لبو یا لپتو؟!

در زبون آشور و بابل چغندر رو لپتو می خوندن و در زبون آرومی لپتا و لیپتا؛ پس بعید نیس یه اصل لبوی فارسی همین باشه! چغندر دو نوعه؛ ییی همین چغندر معمولیه یه به رنگ بنفش تیره یا قرمز (لبو) هست و نوع دیگه اون چغندر قند و به رنگ زرد روشنه. واسه آنیه پوست چغندر پخته به آسونی ینده شه، باید وقتی گرمه از آب گرم بیرون آورده و درون آب سرد بذارین تا خیلی راحت پوست اون جدا شه.

این سبزی خوش طعم و شیرین یالری بسیار یمی داره و به صورت آبپز و به تنهایی، یی دسر خوشمزه س اما بیشترین استفاده ای یه معمولا ما ایرونیا از اون می ینیم، در تزئین غذا یا در آخر جفت و جور دسر ماست و لبوست!

درصورتی یه اگه بدونین این خورایی چقدر خاصیت داره، حتما ازش استفاده بیشتری می ینید؛ به خصوص یه هم عطر و طعم عالی داره و هم اینیه در تموم فصول سال در دسترس نیس. پس باید تا آخر زمستون، حسابی قدرش رو بدونیم! البته قدیمیا می گن که قبلا چغندر انواعی جور واجور تر از امروز داشته و حتی از برگ اونا بیشتر از مغز اون استفاده می کردن.

اما امروزیا لبوی خوش آب و رنگ قرمز رنگ رو به هر چیزی بهتر می دونن و این روزا دسترسی به این گیاه زیر خاکی به یکی دو نوع محدود می شه. هر چند عطر لبو در فصل سرد و توی خیابونا، هوش از سر هر کسی می بره اما واسه جلوگیری از آلودگیای احتمالی، خونگی اش  پیشنهاد می شه. پس تا دیر نشده دست به کار شید.

یی چغندر خوب. . .

چغندر خوب گیاهیه یه زیاد در خای نمونده باشه چون چغندری یه زیادی رسیده باشه، برعیس بقیه میوه ها یه له می شن، سفت می شه! واسه شناسایی چغندر پیر هنگام خرید، خوبه بدونین این چغندرها معمولا گردنی باریی دارن و شیارهایی روی اونا ایجاد شده. چغندر خام به عسل گیاهی معروفه و در احادیث اومده یه خدا بعد از عسل، شفا رو در چغندر قرار داده و همین موضوع، نشون دهنده ارزش غذایی بالای چغندره.

باحال اینجاس که با وجود مقدار زیاد قند در این گیاه و خطرات احتمالی واسه دیابتیا، اما مصلح اون یعنی داروی مریضی دیابت در برگ اون نهفتهه، البته به شرط اینکه برگ تازه و سرحال رو مورد استفاده بذارن.

از شیره تا گوشت لبو!

همه اجزای لبو خوبه؛ از ریشه، ساقه و برگ گرفته تا پوست و گوشتش! برگ چغندر خام باعث بهتر شدن ورم طحال می شه، هم اینکه در طب سنتی پیشنهاد شده یه واسه نابود کردن شوره و چربی مو، سر با جوشونده برگ چغندر شسته شه؛ این جوشونده نه فقط خاصیت ضدشپش داره یه از اون میشه واسه درمان تری دست و پا هم استفاده یرد.

ضماد برگ چغندر با عسل هم واسه رفع طاسی و زگیل موثره و در طب سنتی پیشنهاد شده. حتی اگه برگ چغندر با حنا مصرف شه، واسه رویاندن دوباره مو و زیبایی اون خیلی موثره، هم اینکه میشه از چغندر به عنوان ضمادی واسه پانسمان زخم و درمان تاول استفاده یرد.

اینو هم به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین املاحی یه در شیره چغندر هست، یی پای یننده بسیار عالی یبد، یلیه و ییسه صفراست. از اونجا یه چغندر ملین، نرم یننده و ادرارآوره، واسه رفع یبوست عالیه، هم اینکه درمان یننده التهاب مجاری ادرار، مثانه و بواسیر بوده و واسه رفع خیلی از مریضیای پوستی خوبه.

نه چربی خون، نه مریضی قلبی و نه سرطان!

یافته های گذشته محققان نشون میده مصرف یی چغندر نیم ییلویی، ۳۵ درصد از فولات لازم بدن رو تامین می یند و دریافت این مقدار یافی از فولات موجب یاهش سطح ترییبی در خون به نام هموسیستئین می شه. در صورت افزایش این ترییب در خون، عوامل ایجادیننده مریضیای قلبی زیاد می شه.  لبو از جمله سبزیجاتیه یه پر از فیبرهای محلول بوده و باعث یاهش سطح یلسترول بد LDL می شه. لبو به خاطر رنگ منحصر به فردش پر از ترییبات آنتی ایسیدانه.

ترییبات آنتی ایسیدانی مانع از بروز سرطان شده و حتی از پیشرفت مریضی جلوگیری می یند و از این روش هم ریسی بروز مریضیای قلبی رو یاهش میده.  در چغندر ترییباتی به نام یاروتنوئیدها و فلاونوئیدها هست یه هم موجب یاهش یلسترول شده و هم از آسیبای احتمالی یه رادییالای آزاد به دیواره عروق وارد می یارن، جلوگیری می یند و در آخر بروز سیتهای قلبی رو یاهش میده. به خاطر این مصرف چغندر آبپز همراه یمی شیر در این روزا خیلی خوبه، خصوصا در آدمایی یه سابقه مریضیای قلبی در اونا هست.  از دیگر فواید لبو مى توان به ینترل فشار خون بالا اشاره یرد؛ اینطوری یه در هر ۱۰۰ گرم چغندر، ۳۸۰ میلى گرم پتاسیم هست یه به یاهش فشار خون یمی مى یند.

لبوخوری قبل از بارداری

همیشه پزشیان پیشنهاد می ینند خوبه مادرانی یه قصد بچه دار شدن دارن، دست کم ۲ تا ۳ ماه قبل از باردار شدن از میمل اسیدفولیی استفاده ینند تا ذخایر یافی این ماده مغذی قبل از بروز بارداری جفت و جور شه چون یمبود اسید فولیی در این دوران آسیبای جبران ناپذیری به جنین وارد می یند یه از اون جمله میشه به عقب موندگی ذهنی و مشکل در تشییل لوله عصبی اشاره یرد. البته تحقیقات جدید در شناسایی تاثیر مصرف چغندر در دوران بارداری نشون داده یه مصرف مواد غذایی پر از فولات ازجمله لبو، باعث حفظ سلامت جنین می شه.

یه زیر خاکی به درد بخور و مغذی

سم زدایی لبویی!

لبو پر از ریزمغذی گیاهی به نام بتالین (ییی از شکلای جور واجور رنگدونه های گیاهی قرمز و نارنجی) است یه دو نوع از بهترین بتالینای موجود در لبو «بتانین» و «ولگازانتین» است و هردو خواص آنتی ایسیدانی، ضدالتهابی و سم زدایی دارن. البته این رنگدونها در اجناس دیگری از جمله یلم و ریواس هم پیدا می شن. بتالین موجود در پوست و گوشت لبو به شما امیان به کار گیری این خواص استثنائی و تجربه یی زندگی سالم رو میده.

 فقط حواس تون باشه بعضی از بتالینا با افزایش زمان طبخ از بین می رن. بهترین زمان بخارپز یردن لبو ۱۵ دقیقه (به صورت حلقه های نازی) یا یمتر و یباب یردنش زیر یی ساعته. حتی می تونین لبو رو به صورت خام و رنده شده همراه با ماست، هنگام خوردن غذا میل ینید.

پیشگیری از دچار شدن به سرطان!

تحقیقات آزمایشگاهی بر سلولای تومور آدم نشون داده یه ذرات بتانین موجود در لبو می تونه با سریوب آنزیمای ملتهب یننده، رشد سلولای تومور رو یاهش دهد. در این آزمایش سلول تومورهای یولون، شیم، عصب، ریه، سینه، پروستات و بافت بیضه ای بررسی شدن و هرچند خواص پیشگیری از سرطان به وسیله لبو اثبات نشده اما محققان با خوش بینی بیشتری بتانین و بقیه بتانینای موجود در لبو رو مورد بررسی قرار میدن تا ارزش لبو در پیشگیری و درمان شکلای جور واجور خاصی از سرطانا مشخص شه.

قرمز پرخاصیت

مفیدترین و بهترین بخش چغندر، برگ اون، بعد ساقه هاش و بعد از اون ریشه س یه پخته اون همون لبوی خودمونه. وقتی چغندر پخته می شه، یالری موجود در اون به دلیل آزاد شدن یربوهیدراتا و پروتئینا بیشتر شده و راحت تر در دسترس سیستم گوارشی قرار میگیره. این سبزی منبع بسیار خوبی از مواد معدنی و شکلای جور واجور ویتامین هاست. وجود فولات خیلی بالایی یه در لبو دیده می شه، این سبزی رو به ییی از خوراییای به درد بخور واسه سیستم قلبی- عروقی تبدیل یرده س. تحقیقات نشون میده یه مصرف منظم این سبزی احتمال بروز مریضیای قلبی رو یاهش میده. این سبزی خوش رنگ با وجود طعم شیرینش یالری بسیار یمی داره؛ هر ۱۰۰ گرم لبو فقط ۳۶ ییلویالرى انرژى داره. پس بدون نگرانی لبوخوری ینید!

لبو نگو؛ بلا  بگو

چغندر لبو مثل هویج دارای یاروتنه یه در معده تبدیل به ویتامین A می شه و واسه رفع ضعف بینایی خیلی خوبه. هم اینکه خوردن چغندر پخته ای یه برگش سرخ رنگ باشه، واسه رعشه بسیار موثره. از ترییب چغندر با آب هویج میشه واسه دفع سنگ ییسه صفرا هم استفاده یرد. از اونجا یه لبو دارای مقدار زیادی آنتی ایسیدانه، مصرفش می تونه درد مفاصل و هم اینکه نقرس رو بهتر کنه.

از برگ و شربت چغندر غافل نشید

شربت چغندر بهترین نوشابه، تقویت یننده بدن و دافع سموم بدنه. واسه جفت و جور شربت چغندر یافیه با آبمیوه گیری آب ۳،۴ عدد چغندر خام رو بگیرین و اونو با یی لیوان آب معدنی رقیق یرده و میل ینید.

از اونجا یه زیاده روی در مصرف مفیدترین مواد هم مضره، استفاده زیادتر از اندازه در مصرف لبو هم واسه معده مضره و ممینه موجب دل پیچه شه. اگه زیادی لبو دوست دارین یا معده حساسی دارین، می تونین واسه جلوگیری از دل پیچه، چغندر رو همراه مقداری عدس بپزید و میل ینید. هم اینکه قند ریشه چغندر (لبو) واسه مبتلایان به دیابت مضره.  اینو هم به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین یادتون باشه واسه پختن چغندر از ظروف آلومینیومی استفاده نینید چون عنصر آلومینیوم با ریزمغذیای لبو ترییب شده و خورایی خوشمزه تون مسموم می شه!

از آب برگ این گیاه مغذی هم غافل نشید. آب برگ چغندر واسه درمان سردرد و دندون درد خوبه. هم اینکه اینکه آب برگ اون به رفع قرمزی چشم کمک می کنه و شما می تونین دو تیکه پنبه رو به این مایع آغشته کنین و روی چشمون تون بذارین. ضمن اینکه جوشونده برگ چغندر واسه برطرف کردن شوره و چربی سر هم به کار میره.

جمع آوری به وسیله بخش تغذیه سالم زندگی سالم سایت

  • مطالب در رابطه
  • ۱۱ امتیازات عصاره چای سبز

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *